Skip links
Πολυκατοικία με θέα το άλσος Παπάγου

Η αρχιτεκτονική σύνθεση του κτηρίου εφαρμόζει λειτουργικά, μορφολογικά και στα πλαίσια των πολεοδομικών μεγεθών στοιχεία, τα οποία εντάσσονται στο οικιστικό περιβάλλον, στον αστικό ιστό, στην ογκοπλασία και μορφολογία της περιοχής.

Η νέα πολυκατοικία βρίσκεται απέναντι από το άλσος Παπάγου, στη διασταύρωσή των οδών Κορυτσάς και Ευτέρπης. Το άλσος Παπάγου διακρίνεται για το καταπράσινο περιβάλλον, 80.000 τ.μ. μέσα σε πεύκα, λίμνες, πανίδα και χλωρίδα. Διαθέτει λίμνη με καταρράκτες, cafeé και εστιατόριο,  καθώς και θερινό θέατρο στο οποίο διοργανώνεται κάθε χρόνο το Φεστιβάλ Παπάγου και πλήθος άλλων εκδηλώσεων.

ΕΤΟΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ

2021

ΘΕΣΗ ΚΤΗΡΙΟΥ

Άλσος Παπάγου

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πολυκατοικίες

ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ

Ο σχεδιασμός του κτηρίου έχει λάβει σοβαρά υπόψη την αλλαγή του μικροκλίματος της περιοχής. Ειδικότερα η προτεινόμενη λύση με τη δημιουργία των θέσεων στάθμευσης στην πυλωτή στοχεύει στην αποφυγή της παρόδιας στάθμευσης δημιουργεί επιπλέον θέσεις εντός του οικοπέδου, αλλά και με την μικρότερη κάλυψη προσαυξάνει τις λειτουργικές επιφάνειες φύτευσης.

Οι δε όψεις του κτίσματος έχουν επεξεργαστεί έτσι ώστε να διαθέτουν στοιχεία με ομοιογένεια ως προς το ρυθμό, αρμονική σύνθεση μεταξύ των, και συνολικά το κτίσμα παρουσιάζει μορφή με λιτότητα ύφους, ιδιαιτερότητα, άρτια αισθητική και ογκοπλασία.

Το νέο κτήριο που θα κατασκευαστεί αναπτύσσεται στις εξής στάθμες:

  • Υπόγειο στο οποίο διαμορφώνονται βοηθητικοί χώροι και χώροι στάθμευσης του κτηρίου.
  • Ισόγειο, από όπου και πραγματοποιείται η είσοδος και αποτελείται από τον κοινόχρηστο χώρο εισόδου – κλιμακοστασίου και pilotis, ισόγειο διαμέρισμα και ελεύθερο χώρο που διατίθεται για στάθμευση αυτοκινήτων και έχει έκταση άνω του 50% της pilotis (κατ’ εφαρμογή του Αρθ. 11 Παρ. 6ιζ)
  • Α’, Β΄, Γ’ όροφοι με χρήση κατοικίας στους οποίους διαμορφώνονται τρία (3) οροφοδιαμερίσματα.
  • Δ’ όροφος, με χρήση κατοικίας στον οποίο διαμορφώνεται ένα (1) διαμέρισμα που επικοινωνεί με εσωτερική κλίμακα με σοφίτα.
  • Δώμα, με απόληξη κλιμακοστασίου και Σοφίτα που ανήκει στο διαμέρισμα του Δ’ ορόφου.

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ

Ο σχεδιασμός του κτηρίου βασίστηκε στο διαχωρισμό δύο ζωνών, τη ζώνη των χώρων διημέρευσης, όπου αποτελεί ένα ενιαίο και διαμπερή χώρο κουζίνας – τραπεζαρίας – καθημερινού, και τη ζώνη των υπνοδωματίων μαζί με τα μπάνια αυτών. Το κεντρικό κλιμακοστάσιο τοποθετήθηκε κεντρικά στη νοτιοανατολική πλευρά του οικοπέδου, ώστε να δημιουργήσει ένα οπτικό ‘‘φράγμα’’ από την υφιστάμενη πολυκατοικία και να στρέψει τη θέα του κτηρίου προς το άλσος του Παπάγου νοτιοδυτικά και στο προσκείμενο πάρκο από την οδό Ευτέρπης  βορειοδυτικά.

Μορφολογικά και σχεδιαστικά ακολουθούνται οι αρχές του μοντερνισμού και στα υλικά χρησιμοποιείται εμφανές μπετό σε συνδυασμό με χρωμοσοβά και  μεταλλικά στοιχεία (λάμες ή ράβδους) που λειτουργούν ως προστατευτικά κάγκελα στους εξώστες αλλά και ως στοιχεία σκιασμού. Ταυτόχρονα τοποθετούνται μεγάλες επιφάνειες με υαλοστάσια – ενεργειακά κουφώματα αλουμίνιου, θερμοδιακοπής, ηλεκτροστατικής βαφής σε απόχρωση γκρι ανθρακί, ώστε να εκμεταλλευτούμε στο έπακρο τη απρόσκοπτη θέα του συγκεκριμένου οικοπέδου και να δημιουργηθεί η αίσθηση της διαφάνειας του κτηρίου προς τα προσκείμενα πάρκα. Στην όψη προς την οδό Ευτέρπης έχει σχεδιαστεί αρχιτεκτονική προεξοχή, με σκοπό να επενδύσει τις 4 καμινάδες των τζακιών και να ενοποιήσει μορφολογικά την ογκοπλασία του κτηρίου.  Παράλληλα σχεδιάζονται έρκερ στη βορειοδυτική και βορειοανατολική όψη όπου βρίσκονται τα υπνοδωμάτια και στους χώρους αυτούς, εσωτερικά, εντάσσεται το γραφείο.  Όμοια στη νοτιοανατολική όψη σχεδιάζεται έρκερ στο τμήμα της τραπεζαρίας.

ΧΩΡΟΘΕΤΗΣΗ

Η τοποθέτηση του κτηρίου γίνεται εντός των ορίων της πρασιάς, η οποία ορίζεται στα 5 μέτρα στην οδό Κορυτσάς και στα 5 μέτρα στην οδό Ευτέρπης και σύμφωνα με τις πλάγιες αποστάσεις δ από τα όμορα οικόπεδα, η οποία υπολογίζεται δ=3,30 μ.

Η πρόσβαση στο κτήριο κατοικίας προβλέπεται από την οδό Ευτέρπης τόσο για τους πεζούς όσο και για τα αυτοκίνητα καθώς η οδός Ευτέρπης είναι χαμηλής όχλησης. Παράλληλα έχει σχεδιαστεί και ράμπα για ΑΜΕΑ από την οδό Κορυτσάς προς την Pilotis και το επίπεδο εισόδου της πολυκατοικίας. Συγκεκριμένα όλοι οι χώροι του κτηρίου είναι προσβάσιμοι από ΑΜΕΑ σύμφωνα με τις ισχύουσες νομοθεσίες Επιπρόσθετα υπάρχει είσοδος από την οδό Κορυτσάς για τη θέση στάθμευσης του αυτοκινήτου του ισόγειου διαμερίσματος.

ΚΑΤΟΨΕΙΣ – ΣΧΕΔΙΑ

PARKVIEW - ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Η PARKVIEW είναι μια καινοτόμος αρχιτεκτονική, μηχανολογική, συμβουλευτική και κατασκευαστική εταιρεία με μακρόχρονη ιστορία (το πρώτο έργο πραγματοποιήθηκε το 1953), που εστιάζει στις ανάγκες των πελατών, στον ποιοτικό σχεδιασμό και την τεχνολογική εξειδίκευση. Ανεξάρτητα από το μέγεθος ή την πολυπλοκότητα του έργου, ακολουθείται μια ολοκληρωμένη προσέγγιση για την παροχή λύσεων που ενσωματώνουν τα συστήματα και τις λειτουργίες του κτηρίου. Η εταιρεία λειτουργεί και εφαρμόζει τους κατάλληλους κανόνες και κανονισμούς που προβλέπονται στο κάθε έργο.

ΚΑΤΟΨΗ ΥΠΟΓΕΙΟΥ - ΣΧΕΔΙΟ

Το υπόγειο (στάθμη – 3.00 μ.) καταλαμβάνει την επιφάνεια της κάλυψης (167,38 τ.μ.) με μία επέκταση, επιφάνειας 136,01 τ.μ. < 50% 336,065 = 168,03 τ.μ. (για οικόπεδα εμβαδού 300 έως και 600 τ.μ. επιτρέπεται η επέκταση εκτός κάλυψης υπογείων ορόφων με τις χρήσεις που ορίζονται στο άρθρο 11 και έως 50% του υποχρεωτικώς ακάλυπτου χώρου). Το συνολικό εμβαδό του υπογείου είναι 303,39 τ.μ. στο οποίο διαμορφώνονται βοηθητικοί χώροι και χώροι στάθμευσης.

ΚΑΤΟΨΗ ΙΣΟΓΕΙΟΥ - ΣΧΕΔΙΟ

Η είσοδος πραγματοποιείται από το ισόγειο (στάθμη  ± 0.00 μ.) μέσω pilotis. Στο χώρο της pilotis βρίσκεται το κλειστό τμήμα εισόδου που υπάρχει το κεντρικό κλιμακοστάσιο και ο ανελκυστήρας συνολικού εμβαδού 25,02 τ.μ (ΔΕΝ προσμετράται στο Σ.Δ.), το ισόγειο διαμέρισμα συνολικού εμβαδού 56,80 τ.μ. (προσμετράται στο Σ.Δ.) με ένα υπνοδωμάτιο, κουζίνα, καθιστικό, τραπεζαρία και μπάνιο με 130,00 τ.μ. αποκλειστική χρήση κήπου και ο ελεύθερος χώρος της pilotis συνολικού εμβαδού 84,26 τ.μ. (ΔΕΝ προσμετράται στο Σ.Δ.), που διατίθεται για στάθμευση αυτοκινήτων στο ισόγειο και είναι μεγαλύτερος από το 50%  (50% * 167,38 = 83,69 τ.μ.) της κάλυψης κατ’ εφαρμογή του Αρθ. 15 Παρ. 08 του ΝΟΚ, στον οποίο διαμορφώνεται ανοιχτός χώρος 2 θέσεων στάθμευσης. Συνολικά υπάρχει χώρος πρασίνου 217,32 τ.μ. τα οποία είναι περισσότερα από τα ελάχιστα υποχρεωτικά (E υποχρεωτικής φυτ. = 214,32 τ.μ.) και φυτεύονται συνολικά 12 δέντρα στο οικόπεδο.

ΚΑΤΟΨΗ Α, Β, Γ - ΣΧΕΔΙΟ

Στους Α’, Β’, Γ’, ορόφους (στάθμες + 3,20 μ., +6,20 μ., +9,20 μ.) επιφανείας ΕΑ = 121,09 τ.μ.  ΕΒ = 121,375 τ.μ.  ΕΓ = 121,375 τ.μ. διαμορφώνονται 1 διαμέρισμα ανά όροφο. Η τυπική κάτοψη του διαμερίσματος αποτελείται από χώρο καθιστικού, κουζίνας, τραπεζαρίας, τριών υπνοδωματίων, 2 μπάνιων και ενός w.c. Στο καθιστικό κατασκευάζεται τζάκι στο χώρο της αρχιτεκτονικής προεξοχής προς την οδό Ευτέρπης. Η εκτόνωση του καθιστικού γίνεται μέσω Η/Χ και στον εξώστη προς την οδό Κορυτσάς. Η τραπεζαρία εκτείνεται σε έρκερ νοτιοανατολικά και έχει έξοδο στον εξώστη προς την οδό Κορυτσάς. Η κουζίνα έχει έξοδο σε μικρό εξώστη νοτιοανατολικά. Τα 3 υπνοδωμάτια έχουν πρόσβαση σε 3 ξεχωριστούς εξώστες για διατήρηση της ιδιωτικότητας και παράλληλη εκμετάλλευση των διαφορετικών οπτικών φυγών και προσανατολισμών.

ΚΑΤΟΨΗ Δ - ΣΧΕΔΙΟ

Αντίστοιχα διαμορφώνεται και ο Δ’ όροφος (στάθμη +12,20 μ.) επιφανείας ΕΔ = 121,375 τ.μ. ακολουθώντας την τυπική κάτοψη με τη διαφορά ότι στο διαμέρισμα προσαρτάται η Σοφίτα με αποκλειστική πρόσβαση μέσω εσωτερικής κλίμακας στον χώρο του w.c. δίπλα στο καθιστικό. Η Σοφίτα, επιφανείας 38,97 τ.μ. (ΔΕΝ προσμετράται στο Σ.Δ.) στεγάζεται με κεκλιμένη στέγη και περιέχει ένα υπνοδωμάτιο και λουτρό. Το εμβαδόν της είναι μικρότερο του 50% του χώρου της υποκείμενης κάτοψης και έχει λειτουργική σύνδεση με αυτόν.

ΚΑΤΟΨΗ ΣΟΦΙΤΑΣ - ΣΧΕΔΙΟ

Στο δώμα βρίσκεται η απόληξη του κλιμακοστασίου, κοινόχρηστο δώμα, ιδιόχρηστο δώμα και ο χώρος τη σοφίτας του Δ΄ ορόφου.

Ενδιαφέρεστε για το έργο;

Μη διστάσετε να έρθετε σε επικοινωνία μαζί μας!

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ